LÆSEVEJLEDER / RETTIGHEDER

Rettigheder

Både elever på ungdomsuddannelser og studerende på videregående uddannelser har ret til særlige prøvevilkår – læs mere om disse under ”Eksamen” på denne hjemmeside. 



Rettigheder til støtte på ungdomsuddannelser 

Når en ungdomsuddannelsesinstitution optager en elev med en funktionsnedsættelse, er det dens pligt at identificere støttebehov og søge om støtte til eleven på baggrund relevant dokumentation (https://uvm.dk/vejledning-og-stoettemuligheder/vejledning/ungdomsuddannelse/ordblindhed-og-sps). 


Elever på alle ungdomsuddannelsestyper har ret til at modtage specialpædagogisk støtte (SPS) jf. ”Bekendtgørelse om særlige tilskud til specialpædagogisk bistand m.v. til elever, kursister og deltagere med funktionsnedsættelser eller tilsvarende svære vanskeligheder” (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/1947). Det vil altså sige, at eleven har ret til støtte til den uddannelse, denne er optaget på. Senest 14 dage efter at eleven eller elevens forældre har godtgjort funktionsnedsættelsen overfor skolen, skal skolen have oprettet en ansøgning om kompenserende støtte til eleven (jf. §4 i førnævnte bekendtgørelse). Se også: https://www.spsu.dk/for-sps-ansvarlige/administration-af-sps/saadan-soeger-du-om-sps


De gymnasiale uddannelser har desuden altid en forpligtigelse til at tilrettelægge og iværksætte støtte, der passer til den enkelte elev, jf. §51 i ”Bekendtgørelse om de gymnasiale uddannelser” (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2017/497). 


Erhvervsuddannelser er desuden forpligtet til at yde læsevejledning til alle elever med behov herfor – uanset dokumentation for funktionsnedsættelse, jf. §66, Stk. 3 i ”Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser” (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/2499). 


Rettigheder til støtte på videregående uddannelser 

På videregående uddannelser har de studerende ret til specialpædagogisk støtte, jf. ” Bekendtgørelse af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser m.v.” (SPS-loven) (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2022/1507). 


Det konkrete støtteudbud udspecificeres i ”Bekendtgørelse om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelse” (SPS-bekendtgørelsen) §5 (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2022/1005). 


Bemærk i øvrigt, at elever med ”usikker fonologisk kodning” har ret til SPS, når de går på en lang videregående uddannelse: 


Studerende på lange videregående uddannelser er støtteberettigede både ved rød og gul score i Ordblindetesten. Det betyder, at leverandøren ikke foretager supplerede test, selvom den studerende scorer i den gule kategori i Ordblindetesten (https://www.spsu.dk/for-sps-ansvarlige/videregaaende-uddannelser/ordblindhed--ny-struktur).

Opdateret: 06.02.2024

Share by: