LÆSEVEJLEDER / REGIONALE NETVÆRKSMØDER

Netværksmøder, støtte og det praktiske

Læse- og matematikvejlederforeningen kan støtte medlemmers netværksmøder med op til 5000.- per år per region, hvilket dækker: 


  • Udgifter samt transport til en eventuel oplægsholder 
  • Udgifter til forplejning – max 100.- pr. deltager og oplægsholder 


OBS: Man ansøger om støtte ved at fremsende et udkast til et program, en liste over mulige deltagere og et overslag på beløb. Dette skal gøres senest 4 uger før mødet. Afregningen sker efter afholdelse af arrangementet mod fremsendelse af bilag på udgifter. Ansøgningen sendes til foreningens kasserer:   


Kamilla Kej: kk@nyborg-gym.dk 


Eftersom foreningens budget dækker hele regionen, ser vi også meget gerne, at man inviterer alle læse- eller matematikvejledere i ens region, så man ikke kommer til at bruge alle pengene, mens andre ikke når at få noget. Hvis man vil have tilsendt en liste over de medlemmer, der arbejder i ens region og har valgt at stå på medlemslisten, kan man skrive til vores formand på maab@tradium.dk og bede om den. Står man endnu ikke selv på listen, skal man også skrive til formanden. 


Arrangørerne skal selv finde og kontakte oplægsholdere. Mangler man inspiration, er man velkommen til at spørge medlemmer af bestyrelsen, om de har idéer til relevante oplægsholdere. 

Netværksidéer

Tema-mødeidéer


Der kan være flere forskellige mål med at etablere et netværk. Måske er der langsigtede mål om at ændre eller forbedre en bestemt praksis på skolerne eller samarbejde med andre aktører (grundskolen, UU, andre aftager/modtagerinstitutioner). Måske vil man gerne have indblik i, hvordan læse- eller matematikvejledere arbejder på naboskoler for at få inspiration fra hinanden. Eller måske vil man gerne have flere ’kolleger’, der arbejder med det samme som en selv, bare på andre skoler. 


I det følgende har vi nogle bud på, hvad man kan mødes om til et netværksmøde. Vores erfaring viser, at det er en god idé at have noget konkret på programmet, som de inviterede kan have interesse i at vide mere om. Dog kan det også være ret givtigt, at man afsætter tid i programmet så de fremmødte får tid til at tale med hinanden – altså etablere/pleje netværket. I den del, kan man eventuelt give nogle forslag til emner af fælles interesse, der skal diskuteres. Hvordan man rent praktisk arrangerer sådanne netværksmøder, vil vi kun kort komme ind på til sidst i denne folder. 

 

Diskussion eller oplæg fra ’eksperter’ 

Man kan aftale at mødes for at diskutere et emne af særlig interesse for netværket, eller man kan invitere en ’ekspert’ til at fortælle om et af emnerne. Emner kunne f.eks. være. 


  • Elever med usikker fonologisk kodning 
  • Indsatser ifm. større skriftlige opgaver 
  • Kontakt til forældre 
  • Modeller for SPS-støtte 
  • LST på værkstedet/køkkenet/salonen, etc. 
  • Umotiverede ordblinde – hvad gør vi? 
  • Læseforståelse/inferens/faglig læsning 
  • Elever med dansk som andetsprog 
  • Støtte under oplæring 
  • It-instruktion – hvordan gør vi den endnu bedre? 
  • Den aktuelle udbyder af it-hjælpemidler 
  • Samarbejde med kolleger – f.eks. brug af it-hjælpemidler og læsestrategier i den daglige undervisning eller faglig læsning 
  • Samarbejde med ledelse 
  • Ordblinde og engelsk, samt andre fremmedsprog 
  • Omlagt skriftlighed/fordybelsestid 


Oplæg fra ordblinde elever på videregående uddannelser eller i arbejde: 

Man kan invitere ordblinde elever (f.eks. tidligere elever), som nu læser videre eller arbejder – både for at høre, hvilke strategier og viden om hjælpemidler de har med sig fra deres ungdomsuddannelsesforløb, og hvordan de klarer sig i dag. 


Case-fremlæggelser 

I et mindre netværk kan man få meget ud af på skift at fremlægge cases – altså gennemgange af konkrete forløb og tiltag i anonymiseret form. Målet kan både være vidensdeling eller hjælp til at komme videre med specifikke elever. 


Koordinering af overgange med UU 

Man kan i forbindelse med et netværksmøde invitere UU i sit område for at drøfte hvordan man ved fælles hjælp letter overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelserne for de ordblinde. Samtidig kan det give et vigtigt indblik i de procedurer, muligheder og begrænsninger der er for de to områder. 

Opdateret: 19.09.2024